7. 5. 2014

V neděli 27. 4. 2014 proběhla na Lamberku, na březích mnoha Jičiňákům neznámého, přesto malebného potoka Rakovec, úklidová akce, na které se spolu se Stranou zelených podílela novojičínská Čajovna Archa. Zelení, jejich děti a další přírodofilní dobrovolníci z našeho města vysbírali v potoku, na jeho březích a v okolí cestičky (a nově také cyklistického singltreku) dohromady 13 pytlů odpadků.

My fakt pracujem!

„Ráda chodím do přírody a nechci se přitom dívat na nepořádek kolem sebe,“ vysvětluje svou účast Jana Holišová, vedoucí Turistického oddílu mládeže (TOM) Ještěrky v Novém Jičíně. „Není to první ani poslední taková akce, kterou jsme letos absolvovali. S dětmi z TOMíku jsme už uklízeli prostor kolem rybníku na Bochetě,“ dodává.

Poklidné a příjemně prosluněné dopoledne tak všichni „lovci-sběrači“ strávili pospolitě smysluplnou prací, jejíž dosah popisuje jeden z organizátorů, místopředseda základní organizace Strany zelených v Novém Jičíně Ondřej Syrovátka, takto: „Okolí potoka Rakovec je nepřístupné technickým službám, takže odpadky zde musí vysbírat normální chodci. A je to i výchovný prostředek pro naše děti, které jsme sem vzali s sebou. Jakmile totiž posbírají odpadky ze země, budou mít menší chuť je někde jinde rozhazovat.“vou účast Jana Holišová, vedoucí Turistického oddílu mládeže (TOM) Ještěrky v Novém Jičíně. „Není to první ani poslední taková akce, kterou jsme letos absolvovali. S dětmi z TOMíku jsme už uklízeli prostor kolem rybníku na Bochetě,“ dodává.

Díky této akci se lidé mohli seznámit s novými kouty okolí svého města, kam se třeba v budoucnu mohou vydat na vycházku, jak potvrzuje vyjádření Christiana Korella: „U toho potoka jsem v životě nebyl. Je to tady super, zajdeme si sem se synem postavit přehradu.“ Zelení v Novém Jičíně chtějí zůstat nadále aktivní a ke svému městu a jeho okolí nepřezíraví. Již tuto neděli nás potkáte na Skalkách na akci „Zelený obývák“, která je spojena s volbami do Evropského parlamentu.

Petr Zapletal, ZO SZ Nový Jičín, 4.5.2014

<!-- document.write('TOPlist'); //-->TOPlist