10. 8. 2018

48 let, bez politické příslušnosti

Kdo jsem
Pracuji jako učitel angličtiny na Mendelově střední škole v Novém Jičíně, obory IT a veřejná správa. Narodil jsem se v Náchodě a vyrostl jsem v nedalekém Novém Městě nad Metují. V tamním vodáckém oddíle Albatros, který byl vedený ve skautském duchu, jsem se seznámil s trampskými, vodáckými a country písničkami, což do značné míry ovlivnilo mou další životní orientaci.

Po stavební průmyslovce jsem vystudoval stavební fakultu VUT v Brně. Už během vysokoškolských studií jsem hrál profesionálně bluegrass s rakouskou skupinou Nugget na pětistrunné banjo. Po studiu jsem absolvoval civilní službu jako učitel angličtiny a hry na kytaru a už tehdy jsem začal mít pocit, že by to mohla být činnost pro mne.

Bydlel na několika místech (Praha, Novém Město nad Metují, Náchod), než jsme si s manželkou v roce 2004 postavili rodinný dům v Bludovicích, kde žijeme s našimi dvěma už téměř dospělými dětmi. Mezitím jsem učil na jednom pražském gymnáziu a věnoval se 7 let profesionálně hudbě s legendární brněnskou skupinou Poutníci. Poté jsem nastoupil na své současné působiště, kde jsem ještě dálkově získal bakalářský titul v oboru Angličtina pro školskou praxi.

Napsal jsem tři školy hry na pětistrunné banjo, knihu Jak se dělá bluegrass (vydavatelství G+W Cheb), natočil více než 10 CD s různými skupinami, byl jsem třikrát vyhlášen nejlepším banjistou roku ČR a jsem dlouholetým předsedou Bluegrassové asociace ČR.


Proč Zelení s TOPkou a SNK?
V roce 2014 jsem byl leaderem kandidátky SNK-ED, která bohužel v komunálních volbách neuspěla. Jako několikaletý člen osadního výboru v Bludovicích jsem v části minulého volebního období poměrně úzce spolupracoval s místostarostou Ondrou Syrovátkou, který pravidelně docházel na naše schůze, a s jehož pomocí se mnoho věcí podařilo posunout kupředu dříve nepředstavitelným způsobem. Také celková spolupráce a komunikace s MÚ je dnes na zcela jiné úrovni, než jakou pamatují z dřívějších volebních období. Účast místostarosty Syrovátky na mnou pro veřejnost organizovaném Dni architektury myslím rovněž ukazuje jeho zájem o názory široké veřejnosti a jeho připravenost zodpovídat i někdy nepříjemné otázky veřejnosti.

Kandidovat za koalici Zelených TOP09, SNK-ED s podporou Starostů bylo tedy jen logickým vyústěním naší plodné a časem prověřené spolupráce, založené nejen na vzájemných sympatiích, ale i na odvedené práci.


Co se ve volebním období 2014–2018 podařilo
Za velice sympatickou a prospěšnou považuji snahu vtáhnout občany do dění ve městě, ať už jde o koncept Zdravého města, Mládež kraji nebo veřejná projednávání různých problémů a plánů. Za jeden z hlavních problémů považuji nedostatečnou identifikaci obyvatel Nového Jičína s jejich městem, což je ale myslím bohužel problém celostátní. Výše uvedené snahy by měly občany ujistit, že i na nich záleží, a to nejen v den voleb, ale stále.

V minulém volebním období se povedla i řada praktických věci, jako je např. obnovení vozového parku MHD elektrobusy, pruhy pro cyklisty na Palackého ulici, začlenění novojičínské MHD do systému ODIS, vybudování nových smysluplných přechodů apod.

Nás v Bludovicích nejvíce potěšil přechod pro chodce u školky, o kterém se jednalo léta, instalace nové plakátování plochy, kultivace autobusové zastávky, projektová příprava rozšíření cyklostezky i pro pěší a projektové práce (spojené s veřejným projednáním) plánující místo pro přecházení u České školy. Všechny tato opatření dělají z Bludovic příjemnější místo k bydlení a ne jen obydlenou zatáčku.


Jaké oblasti bych se chtěl věnovat
Úkolů je mnoho. Rád bych podpořil rozumné využívání finančních prostředků utrácených městem tak, aby vedlo ke skutečnému zkvalitnění života obyvatel Nového Jičína. Je třeba se snažit o co nejsnazší zpřístupnění města cyklistům, které by mělo ulevit i motoristům, a celkovou kultivaci veřejného prostoru po stránce architektonické. Jde například o náměstí, které by bylo třeba více zalidnit a udělat z něj místo, kde člověk rád setrvá bez toho, že by byl opékán slunečními paprsky. Co se týče (nejen) ekologie, považuji za důležité vysvětlovat občanům, jak bude to které opatření ovlivňovat jejich život a co přinese dobrého. Celková transparentnost jednání představitelů města je klíčem k důvěře občanů v jejich vedení.

<!-- document.write('TOPlist'); //-->TOPlist